Kontakt: 070 587 65 78, 073 806 70 61
e-post: kontakt@ekonomka.se
svenska
endelska
 
VI GÖR DET ANDRA INTE KAN

Workshops - Lär dig mura Ekonomkas murspisar

Att vara med på vår workshop betyder att du ser hur en murspis Ekonomka byggs "live". Du kommer träffa andra människor intresserade av eldstäder och hantverk.

Vi arbetar intensivt och har mycket roligt! Boende och mat ordnas av oss, på kvällarna har deltagarna tid att åka runt och uppleva Gotland. Workshops är högt uppskattade av deltagarna.

WORKSHOP


Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs
Kursledare: spismurarmästare Peter Östberg Pavlova
Tid: 7-17
Kursavgift: 6 400 kr, exl. moms (ingår övernattning, frukost, lunch, fika, middag)
Datum:
Plats:
Gotland

 

Du kan mura självständigt en egen ackumulerande köksspis efter workshop i Ekonomkas Murspisars verkstad.

Vi varvar teori och praktik kring murning, vedhantering, eldningsteknik, värmespridning i huset. Du får tydliga arbetsbeskrivningar och möjlighet att fotografera byggnads processen från grunden till färdig spis.
Vår workshop ger dig tillräckligt med kunskap för att mura enkla ackumulerande eldstäder, göra enkla reparationer och sköta en murspis på rätt sätt.


Du kan köpa en murspis efter kursen och ta med hem (vi kan ordna frakt om det behövs). Nymurad spis är lätt att plocka ner. Vi numrerar alla bitar och plockar ner spisen när den är färdig.


Byggmaterial (tegel och gjutjärn)
kan köpas separat med 10 % rabatt efter kursavslutning om du inte vill ha en hel spis.

 

Modeller

 

Modell 28

 

Köksspis workshop


Beskrivning finns här

 

 

Modell: Liten Köksspis

 

Liten köksspis

 

Mått: bredd - 0,77 m, djup - 0,51 m, höjd - 0,89 m.

Vikt: ca 600 kg.

 

 

ARBETSPLAN

Vi samlas här hemma hos oss kväll innan start.
Vägbeskrivning: Kör väg 147 från Visby mot Slite. Efter 30 km från Visby så ha koll på vänster sida av vägen efter skylt Ekonomka Murspisar.
GPS adress: Boge Västers 790 62436 Slite.

De som inte har bil kommer att hämtas från Visby, meddela oss hur ni kommer och vilken tid (flyg, båt). Boende ordnas av oss. Glöm inte arbetskläder. Ta med egna sängkläder: lakan, påslakan, örngott, badlakan. Om ni reser utan bil och har ont om plats kan ni låna sängkläder av oss, meddela i förväg.

Vi bjuder på hemlagad mat vid lunch. Om någon inte tål vissa produkter, meddela oss i förväg.

Den första dagen äter vi frukost kl. 7.00 och bekantar oss med varandra. Ni kan titta runt på de spisar vi har här i vårt showroom.

Deltagarna får kursmaterial (det behåller ni efter workshop), som är lämpligt att studera under kvällarna och arbetsritningar på spisar som ska muras.
Vi går igenom murningsteknik, ritningsläsning, brandsäkerhet mm.

Vi samlas på arbetsplatsen varje dag kl 06.45, äter frukost och drar igång. Arbetstid 07.00-17.00.
Vi blandar bruk, visar hur vi lägger upp arbetet och startar murningen.

Pris för vår workshop är 6400 kr exl. moms/person då ingår övernattning, frukost, lunch, kvällsmat och kaffe.

Boknings avgift 1000 kr betalas i förskott vid bokning,
resterande belopp senast 1 maj 2018 mot faktura.

Sista anmälning - en månad innan start.

Vi har begränsat antal platser, var vänlig kontakta oss så tidigt som möjligt.
Varmt välkomna
Peter & Tanya

 

Köksspis workshop 2014

En av de tidigare Ekonomkas workshop

 

Deltagare skriver

 

 

"Hej De var en innehålls rik kurs som väckte intresse för dessa fantastiska ryska spisar. En härlig kulinarisk upplevelse där till som pricken över i."

 

- Kalle Bergman och Carola Martone, Köping

”Intressant och inspirerande att ta del av en ny kultur både när det gäller eldstäder och matlagning.” 

 

- Anders Jarbeck, Åkersberga

"Denna kurs kan varmt rekomenderas till alla som vill lära sig mer om murning av massugnar och spisar. Peter och Tanya tar hand om er på bästa sätt."

 

- Victor Westvall

"Hej Tanja och Peter !  Tack för den trevliga kursen ni hade ordnat. Det var kul att vara med och mura och se hur spisen växte fram helt enligt ritningen, riktigt fin blev den ju. Det var också roligt att träffa så många trevliga kursdeltagare och alla diskusioner om spisar och massugnar vi hade vid erat mysiga midagsbord med Tanjas goda mat.  Hoppas nu att ni får ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. "  

 

      - Hälsningar Christina

"Tack! Det VAR lärorikt! Och trevligt, intressant, kamratligt - och gott!
Är sååå inspirerad att sätta igång och mura!"

 

- Erik Leionhjärta

"Vi bor i Norrland, närmare bestämt Bispgården ca 10 mil norr om Sundsvall. Huset är från -20 talet och av den typen med murstocken i mitten med eldstäder runt om, på nedre planet har vi två kakelugnar och en vedspis.

Därtill finns direktel som är monterat på - 80 talet, den använder vi sparsamt för att hålla elkostnaden nere.
Köksspisen är av fabrikat Tirolia den har varit i drift i ca 20 år och gjort sitt, därför började vi titta oss omkring efter en lämplig ersättare.

Vi ville ha en eldstad med lite mer massa som kan lagra värme över natten, samtidigt ville vi att det skulle finnas möjlighet till matlagning.

Det är inte så lätt att hitta en eldstad som uppfyller dessa kriterier, det var då vi hittade murspisen som Peter och Tanya på Gotland tillhandahåller.
Efter kontakt med Peter anmälde jag mig till kursen "Vi murar en köksspis med stekugn", efter lite funderande beställde jag också en spegelvänd köksspis byggsats.

Peter förberedde och märkte upp allt material till spisen så det var klart till kurstillfället, materialet väger ca 800kg för transport lånade jag en WW transporter.

Så till kursen: Vi anlände till Gotland på Fredag eftermiddag, Peter och Tanya mötte upp i Visby hamn, sedan bar det iväg hem till familjens residens på östra Gotland.

Peter och Tanya har byggt upp ett mycket smakfullt hem i Gotländsk stil med sten som huvudsakligt byggnadsmaterial, i det kombinerade kök och vardagsrummet står en gigantisk murspis som automatiskt leder in samtalet på murspisar och deras uppbyggnad.

Vi erhåller kursmaterial och studerar allehanda ryska modeller och ritningar i ämnet, under tiden sprids en härlig doft i huset, väl till bords inmundigas en fantastisk måltid av Tanyas Ukrainska kök. Vi inkvarteras i en Gotländsk bygdegård som ligger några km därifrån.

 

Nästa morgon hämtas vi av Peter, efter frukost börjar kursen i Peters "workshop", kursen bygger på att man praktiskt ska klara att bygga Peters byggsats och nå slutmålet, en färdig köksspis.

 

Under kursen varvas murning, snack, frågor, och förstås den utsökta maten, skratten duggar tätt.


Själv är jag extra intresserad av just kursspisen medan andra vill veta mera om de större spisarna, Peter och Tanya är väldigt tillmötesgående och svarar gärna på alla frågor.

 

Under Söndagen slutför vi kursspisen och som kronan på verket lägger vi på den mäktiga hällen. Kursen har gjort att jag känner mig trygg med affären, så nu är det bara att åka hem och börja projekt spisbyte, Peter har dessutom lovat support tills allt är klart.

 

Slutord: Jag har under en mycket trevlig helg lärt känna en udda samling människor där vi tillsammans genom Peter och Tanya fått inblick i den ryska konsten murspisar.

Peter och Tanya fortsätt sprida denna kunskap så ska ni se att det poppar upp ryska murspisar lite här och var i vårat avlånga land. "

 

- Per Skoog

Workshop 2013

Workshop 2013

 

Klicka på bilderna för att förstora!

Workshop 2013

Murningen steg för steg
Det ska bli vackert! Tjockleken på horisontella fogar måste vara 5 mm
De här killarna ska bygga sina murspisar själva Det går bra med sammarbete Teoretiska frågor är också viktiga
Det är mycket spännande att mura en köksspis Deltagarna lyssnar på peters förklaringar Det är viktigt att alla fogar blir täta Den sista etappen är fogning och rengöring
Ryskt rågbröd och ukrainsk borjsh passar ihop Ryskt rågbröd och ukrainsk borjsh passar ihop Alla är nöjda
Text och Bild Text och Bild 2