Fördelar


Fördelar med Ekonomka murspisarEkonomisk

Trött på höga räkningar från elbolaget? Din totala elförbrukning kommer att minska drastiskt eftersom att Ekonomka drivs utan el.  Din oro för elavbrott blir ett minne blot. Har du i dagsläget någon form av värmepump så självklart är det billigare än olja och direktverkande elvärme men din elräkning är inte så låg ändå, pumparna tar en hel del dyrbar el. Tack vare den extremt låga vedåtgången så sparar du mycket tid till annat både på vedbacken och i huset. Har du egen ved, ja då blir besparingen ännu större. Tycket du att vedhanterig tar för mycket av din fritid? Din vedförbrukning kommer vara löjligt låg, eftersom din Ekonomka murspis har verkningsgrad upp till 95 % . Det är inte bara så att du sparar pengar på uppvärmning, tänk på att ditt hus stiger i värde betydligt när det har en hållbar, ekonomisk och klimatsmart värmelösning. Speciellt med en tung värmelagrande eldstad. Tidlöst vacker. Fråga en mäklare!

  

Skön värme

Din murspis kommer värma huset under alla väderleksförhållanden. Du kan laga mat, dricka kaffe i ditt varma hus som vanligt när dina grannar bär varma jackor inom hus och media kommer ut med dystra rapporter om oväder som drabbar hela områden. Du har alltid tid för dina kära på vintern, eftersom du eldar bara 2 timmar varje dag. Själva passningen av brasan tar en kvart – tjugo minuter. Och även detta är ren njutning – meditation framför salamandrarnas dans i elden. Tänker du på miljön? Du känner ingen skuld mot miljöförstöringen för att du eldar med ved – förnyelsebar energi. Ved är den mest tillgängliga och billigaste energin i Sverige. Den är CO- neutral och påverkar inte växthuseffekten och inte bara det - utsläppet från ekonomkas eldstad ligger långt under dem tillåtna gränserna för utsläpp, jämför man med kaminer så är skillnaden ännu större eftersom det är olika testnivåer på primär och sekundär värmekälla. Vi har gjort officiella tester med hjälp av ångpanneföreningen i Sverige!

 Trivsel faktor

Ackumulerande murspis Ekonomka ger huset skön atmosfär. Det blir din stolthet! Alla gäster kommer beundra spisen och de utsökta goda maträtter som du kommer att laga till middagar. Kött, som smälter i munnen, kan lagas under tiden du åker och storhandlar eller över natten– temperaturen i ugnen håller ca 100 grader även 10 timmar efter eldning. Stenugns bakade bröd, pizza, kanelbullar – du kommer bli proffs på det! Det går inte jämföra med det som säljs i affären. Tänk på dina närmaste, visst vill du väl att de ska äta det mest hälsosamma. När ditt hus få en Ekonomka murspis upplever du en speciell atmosfär: varmt, vackert och mysigt. En naturlig samlingsplats i huset – nära spisen. Vi fick av en kund höra en anekdot som är värd att återberätta. ”Här har jag kostat på vårt nybyggda hus en massa dyr inredning och vad händer när det kommer gäster, jo de ser ju bara murspisen. ”Det är inte bara det. Din murspis kommer bli berömd av din lokala sotare både vid besiktning och vid sotning eftersom att Ekonomkas murspis är brandsäkrare än kaminer och bildar mycket mindre sot, om du eldar enligt bruksanvisningen. Gillar du stora möjligheter? Hos oss har du många modeller att välja på, olika funktioner att kombinera ihop. Tegel blir en del av din inredning, tidlöst vackert i flera generationer.

 Bekvämt

 

Med den höga vikten så kan spisen hålla värmen mer än 24 tim på en brasa. Din skorsten finns ju ingen anledning att värma i onödan. Det är ju i huset du vill ha värmen. Vår och höst kan du elda var annan dag, eller efter behov. Du eldar hela dygnsbehovet på ca 1,5 tim, under den tiden matar du brasan 2-3 gånger sedan är det klart. Eldar du på kvällen så har du värme hela natten och ända fram tills nästa kväll. Fantastiskt eller hur? Alla har väl bråttom på morgnarna, när du har en Ekonomka murspis hör du till dem som kan ligga kvar en stund till i sängen. Det är ju inte kallt i huset. När du kommer hem på kvällen så behöver du inte kasta dig över eldandet. Ditt hus har inte tappat många grader. Vill du vara rationell? Du får lägsta möjliga förluster när du placerar din uppvärmningskälla i huset. Du behöver inte bygga ett separat rum för typ vedpanna, samtidigt så behöver du inte gå ut och elda. Här sparar du också pengar på att inte behöva någon extra skorsten eller eldstad för mysbrasor. 

Allt är skrivet av egen erfarenhet. Vi har haft vår egen murspis (modell 6) sedan 2006 och kan inte tänka oss något annat. Strömavbrott blir inte längre något dramatiskt, du både lagar mat och värmer huset lika bra ändå.

 

Bra för hälsa

Om du hade en gjutjärnskamin eller insats förut kommer du att märka en enorm skillnad. Man måste elda, elda och elda för att hålla värmen. Torr luft gör att andningsvägarna tappar sitt naturliga skydd mot bakterier och skadliga ämnen i luften som man andas in. Har du tänk vilken luft som kommer i dina lungor när man eldar i kaminerna? Tänk att alla partiklar som cirkulerar i rummet från damm, byggmaterial, kläder, möbler, sällskapsdjur etc. brinner upp när de träffar den heta metall ytan och bildar skadliga ämnen. Den risken har du inte med Ekonomkas murspisar. Temperaturen på ytan ligger på mellan 40 och 60 grader. När du lagar mat och bakar i en Ekonomka murspis så får du en kvalitet på rätterna som du aldrig kan få med en elektrisk ugn. Surdegsbröd, grytor, gratänger, långkok, fisk allt blir mycket godare och tillagat på ett mer hälsosamt sätt. Så tänk efter innan du skaffar något annat. Slit och släng är inte din livsstil? Du känner säkert till att all elektronik krånglar mer eller mindre och nu förtiden lagar man den sällan, man måste byta hela komponenter eller skaffa nytt och det kostar! Tekniken är hundratals år gammal. Livslängden är 60-70 år minst på en murspis, om man använder de på rätt sätt. Vi använder material av allra högsta kvalitet med speciella egenskaper som är lämpade för den här typen av eldstäder. Beprövade under många år. Eldning och skötsel är inte svårt eftersom vi alltid lämnar till våra kunder en detaljerad bruksanvisning steg för steg. Normalt är spisarna väldigt tåliga men om olyckan skulle vara framme t.ex. om ett tegel spricker. Lugn, lugn, spisen behöver inte plockas ner. Eftersom den muras med lerbruk kan man enkelt ta ur ett tegel och byta det på ca 20 minuter. Det enda som behövs är bågfilsblad, lerbruk och en fogpinne. Kan det bli enklare?