tidigare workshops

Woprkshops vi hade 


Här är lite foton och utlåtanden från tidigare workshops. Just finns det inga planer för nya men allt utbildningsmaterial hur man bygger murspisar finns

i vår e-bok "EN SPISMURARENS HEMLIGHETER"

”Intressant och inspirerande att ta del av en ny kultur både när det gäller eldstäder och matlagning.”


- Anders Jarbeck, Åkersberga

"Hej De var en innehålls rik kurs som väckte intresse för dessa fantastiska ryska spisar. En härlig kulinarisk upplevelse där till som pricken över i."


- Kalle Bergman och Carola Martone, Köping

"Hej Tanja och Peter ! Tack för den trevliga kursen ni hade ordnat. Det var kul att vara med och mura och se hur spisen växte fram helt enligt ritningen, riktigt fin blev den ju. Det var också roligt att träffa så många trevliga kursdeltagare och alla diskusioner om spisar och massugnar vi hade vid erat mysiga midagsbord med Tanjas goda mat. Hoppas nu att ni får ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År."


- Hälsningar Christina

Knut Erlend Rosvold, 2012-09-15

Om workshop-2012


"This summer I had the privelage to do a workshop on masonry stoves with Ekonomka. It was a very good time with nice people and nice food in a very nice place called Gotland, a small island outside the coast of Sweden. The instructors, Peter and his wife Tatyana, did a great job hosting this. The where skillfull and knowledgeable, and willing to share their knowledge generously.


Their stoves utilies the FMG (Free movment of Gases) that utilise chambers or bells if you like in stead of only channels. This is developed by I. S. Podgorodnikov and later Igor Kuznetsov. This tradition of masonry stoves are brought to the west by builders like Ekonomka.se


(Peter and Tatyana Östberg) and Stovemaster.com (Alex Chernov) and a few others."

"Denna kurs kan varmt rekomenderas till alla som vill lära sig mer om murning av massugnar och spisar. Peter och Tanya tar hand om er på bästa sätt."


- Victor Westvall

"Tack! Det VAR lärorikt! Och trevligt, intressant, kamratligt - och gott!
Är sååå inspirerad att sätta igång och mura!"


- Erik Leionhjärta


"Vi bor i Norrland, närmare bestämt Bispgården ca 10 mil norr om Sundsvall. Huset är från -20 talet och av den typen med murstocken i mittenmed eldstäder runt om, på nedre planet har vi två kakelugnar och en vedspis.

Därtill finns direktel som är monterat på - 80 talet, den använder vi sparsamt för att hålla elkostnaden nere.
Köksspisen är av fabrikat Tirolia den harvarit i drift i ca 20 år och gjort sitt, därför började vi titta oss omkring efter en lämplig ersättare.

Vi ville ha en eldstad med lite mer massa som kan lagra värme över natten, samtidigt ville vi att det skulle finnas möjlighet till matlagning.

Det är inte så lätt att hitta en eldstad som uppfyller dessa kriterier, det var då vi hittade murspisen som Peter och Tanya på Gotland tillhandahåller.
Efter kontakt med Peter anmälde jag mig till kursen "Vi murar en köksspis med stekugn", efter lite funderande beställde jag ocksåen spegelvänd köksspis byggsats.

Peter förberedde och märkte upp allt materialtill spisen så det var klart till kurstillfället, materialet väger ca 800kgför transport lånade jag en WW transporter.

Så till kursen: Vi anlände till Gotland på Fredag eftermiddag, Peter och Tanya mötte upp i Visby hamn, sedan bar det iväg hem till familjens residens på östra Gotland.

Peter och Tanya har byggt upp ett mycket smakfullt hem i Gotländsk stil med sten som huvudsakligt byggnadsmaterial, i det kombinerade kök och vardagsrummet står en gigantisk murspis somautomatisktleder in samtalet på murspisar och deras uppbyggnad.

Vi erhåller kursmaterial och studerar allehanda ryska modeller ochritningar i ämnet, under tiden sprids en härlig doft i huset, väl till bords inmundigas en fantastiskmåltid av Tanyas Ukrainska kök.

Vi inkvarteras i en Gotländsk bygdegård som ligger några km därifrån.

Nästa morgon hämtas vi av Peter,efter frukost börjar kursen i Peters "workshop", kursen bygger på att man praktiskt ska klara att bygga Peters byggsats och nå slutmålet, en färdig köksspis.

Under kursen varvas murning, snack, frågor, och förstås den utsökta maten, skratten duggar tätt.

Själv är jag extra intresserad av just kursspisen medan andra vill veta mera om de större spisarna,

Peter och Tanya är väldigt tillmötesgående och svarar gärna på alla frågor.

Under Söndagen slutför vi kursspisen och som kronan på verket lägger vi på den mäktiga hällen.

Kursen har gjort att jag känner mig trygg med affären, sånu är det bara att åka hem och börja projekt spisbyte, Peter har dessutom lovat support tills allt är klart.

Slutord:

Jag har under en mycket trevlig helglärt känna en udda samling människordär vitillsammans genom Peter och Tanya fått inblick i den ryska konsten murspisar.
Peter och Tanya fortsätt sprida denna kunskap så ska ni se att det poppar upp ryska murspisar lite här och var i vårat avlånga land. "


- Per Skoog